Generellt om hundrasen Chinese crested

Hundrasen Chinese crested härstammar från Kina och ska ha funnits redan under Handynastin ca 200 e.kr, dock är detta inte 100% bekräftat. Denna hundras finns i två olika varianter, den ena är nakenhunden och den andra är Powder puff. Nakenhunden är som namnet antyder, naken medan powder puff har ett fluffigt hår. Avel görs främst i Storbritannien.

Chinese crested dogs historia

Redan under 1400-tdog-771723_960_720alets litteratur i Kina kan man finna dokumenterad information och beskrivningar av hårlösa hundar. Hundrasen spreds runt om i världen via handelsskepp. Man kan se den kinesiska nakenhunden på olika målningar eller beskr
iven i olika litterära verk. Under slutet av 1800-talet och början på 1900-talet kunde man se hundrasen vid djurparker och olika hundutställningar. Det var dock först 1965 som det bildades en rasklubb i USA.

Chinese crested dog olika egenskaper och utseende

Chinese crested dog är en aktiv och sällskaplig hundras som oftast används som sällskapshund. Den är mycket trogen och tillgiven sin ägare. Vanligtvis uppvisar hundrasen ett lekfullt beteende mot kända personer, men kan vara reserverad mot individer som den inte känner igen. Det kan krävas ett ganska så konsekvent beteende gällande uppfostran eftersom hundrasen kan vara något envis om än lyhörd. Detta är en hund som gillar att röra på sig men det räcker gott och väl med promenader.

Den kinesiska nakenhunden har fått sitt utseende genom ett genetiskt arv och har därmed anlag för hårlöshet. Den har oftast hår på öronen, svansen, huvudet och tassarna, där man kan se päls. Powder Puff har däremot päls på hela kroppen men är en hund som kan fungerar bra för allergiker. Enligt rasstandarden för Chinese crested dog skall mankhöjden vara 28-33 centimeter hos hanen och 23-30 hos tiken. Den normala livslängden hos denna hundras är mellan 12-15 år. Dess maxvikt är 5,5 kilogram och bör inte överstiga detta.