Generellt om hundrasen Dobermann

Dobermann är en hundras som tillhör Pinschern och härstammar från Tyskland. Det har länge varit en mycket populär hundras som använts mycket inom jakt och fungerar mycket väl som brukshund. Under åren 2012 och 2013 utsågs Dobermann till en av världens mest populära hundar.

Hundrasens historia

Hundrasens namn kommer från den första kända uppfödaren som var Friedrich Louis Doberman, som levde mellan 1834-1894 i Tyskland, Leipzig. Friedrich var inte bara uppfödare av rasen utan arbetade som stadens hundfångare och var en flitig skatteindrivare. Har valde alltid att genomföra uppfödning med Dobermann_Fangiode hundar som han upplevde som skarpast. Hundrasen blev känd som ”slaktarhundar” och ligger till grund för rasen än idag.

Gällande den variant som finns idag av dobermann ligger det en blandning av rottweiler och schäfer som blandats bakom, för att komma fram till dagens blandning. Man arbetade med avel av hundrasen redan under 1870-talet. Egenskaperna som man ville att hundrasen skulle bestitta var vaktegenskaper. Senare genomfördes blandningar mellan pinscher och greyhound. Det var först 1899 som hundrasen faktiskt erkändes av den tyska kennelklubben och först 1912 som rasklubben bildades. Senare började man även använda hundrasen som tjänstehund i Tyskland.

Hundrasens egenskaper och utseende

Vill man vara hundägare till en dobermann gäller det att man också har en aktiv livsstil eftersom hundrasen kräver mycket motion och aktivering. Dobermann fungerar mycket bra som familjehund och brukshund samt som lydnadstävlingshundar. Det är en hundras som lär sig saker lätt och trivs med mental aktivtet. Om man köper en dobermann via en uppfödare gäller det att genomföra en grundlig undersökning av valpens första 8 veckor. Det är viktigt att hunden trivs med människor och blivit väl hanterad.

Gällande dobermanns utseende inom avelsarbete eftersträvar man en medelstor hund som är muskulös men samtidigt elegant. Svanskupering får inte genomföras i Sverige och har även blivit olagligt i många andra länder. Öronkupering får inte heller genomföras i Sverige men är mer vanligt utomlands. Hundrasens päls skall vara brun med tan eller svart med tan.