Generellt om hundrasen Dvärgpinscher

Hundrasen Dvärgpinscher kommer ursprungligen från Tyskland. Utseendemässigt är det en liten version av pinschern och hade förr i tiden den fenomenala uppgiften att fånga råttor. Det är idag en mycket populär hundras i flera länder.

Hundrasdogs-958216_960_720ens historia

Att genomföra avel och delta vid hundutställningar med dvärgpinschern blev först populärt under 1800-talet. Främst inspirerades hundarna för uppfödning och avel av rasen English toy terrier samt manchesterterrier. Huvudtanken var att få fram en miniatyrversion genom att genomföra flera korsningar med små hundar. Det var dock i slutet av 1800-talet som rasklubben verkligen bildades med specifika rasstandarder.

Dvärgpinscherns egenskaper och utseende

Dvärgpinschern är en mycket aktiv och lekfull hundras som älskar att få aktiveras och röra på sig. Det är en hundras som visar mycket lydnad och därför fungerar bra vid exempelvis agilitytävlingar. Vidare är det en hund som oftast ses vid utställningar. Det är även en hund som är populär som familjehund och fungerar mycket bra ihop med barn. Trots att hunden är myrket liten kan den ha ett mycket högt skall vilket måste tränas för att inte störa omgivningen. Det är en hund som kan tränas och lär sig gärna men som hundägare bör man ha lite tålamod.

Gällande dvärgpinscherns utseende är det som sagt en liten version av en pinscher men ger inte ett intryck av att vara en dvärgliknande hund. Hundrasen har en kort och slät päls. Vidare bör hundrasens mankhöjd vara mellan 25-30 centimeter för att vara i enlighet med rasstandarden, vilket skall motsvara hälften av ryggens längd. Det är en ganska frisk hund och medellivslängden är cirka 15 år. Inom rasstandarden gäller det att hunden väger mellan 4-6 kilo, men många är idag något överviktiga. Är man hundägare till denna ras bör man även känna till att de är något överkänsliga mot vaccinationer och kan få epilepsiliknande anfall.